DCIM100MEDIA

3 Günlük Gürcistan ziyaretimin Tiflis’ten sonraki durağı Batum oldu. Gezdiğim yerleri sizler için derledim. 1 gece konaklamalı Batum seyahatimde nereye gittim nereyi gördüm; detaylar yazıda. Keyifli okumalar.

GÜRCİSTAN ALFABE KULESİ

Sabah saat 7’de Batum sahile geldim ve en çok ilgimi çeken yapılardan biri oldu Alfabe Kulesi. Ama şehri keşfetmeye başladıkça bendeki etkisini kaybetti bu yapı. Herhangi bir ilginç özelliği yok. Batum’u turizm şehri haline getirme çalışmaları kapsamında şehrin en güzel yerine inşa edilmiş; üzerinde Gürcistan alfabesinin harflerini bulunduran ilginç yapı.

ALFABE KULESİ (hemen sağda)
ALFABE KULESİ (hemen sağ tarafda)

BATUM SAHİL ŞERİDİ

22 kilometrelik sahil şeridiyle Batum ayrı güzel. Şehrin turizm şehri olarak adlandırılmasındaki ve ülkeye turist çekme hususunda öenmli bir paya sahip Batu sahilleri. Plajlar tamamen taşlık, yani kum yok ama kıyı boyunca yer alan cafeler, yapabileceğiniz çeşitli spor aktiviteleri ve bisiklet yolu ile çok keyifli. Ben ilk iş bisiklet kiraladım ve sahilin büyük bir kısmını pedelladım. Bunu yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Yine sahil boyunca sol tarafınızda hem yeşillik bir park hem de çeşitli yapılar göreceksiniz. Denize girmek isterseniz de Karadeniz’in hırçın suları sizi kucaklamaya hazır. Havlunuzu, kreminizi unutmayın sakın.

BATUM SAHİLİ
BATUM SAHİLİ

ARGO TELEFERİK HATTI 

Batum’a bir de tepeden bakmak isterseniz; buyrun sizi böyle alalım. Merkezden kalkan ve tepe noktaya çıkan teleferik hattı ile kuşbakışı Batum’u izleyebilirsiniz. Gidiş-dönüş ücret 5 Lari.

BATUM TELEFERİK HATTI
BATUM TELEFERİK HATTI

SAAT KULESİ

Benzerini İzmir Konak’da da görebileceğiniz; yakın zamanda inşa edilmiş Batum Saat Kulesi. Yine içinde birçok yapıyı barındıran sahilde yer alıyor. Deneyimlemedim ama ilginç bir özelliği varmış; her akşam saat 19:00’da çeşmelerinden birkaç dakika boyunca Gürcistan’ın yerel votkası Chacka akıyormuş. Bu uygulama hala devam ediyor mu bilmiyorum ama benden söylemesi; giderseniz deneyin efenim.

BATUM SAAT KULESİ
BATUM SAAT KULESİ

ALİ VE NİNO HEYKELİ

İlginç bir hikayesi olan Ali ve Nino Heykeli; 15 dakikada bir hareket ederek birbirleri içinden geçerek; tekrar ayrılırlar. Tahmin edeceğiniz üzere zorlu bir aşk hikayesi var. Hikaye; Birinci Dünya Savaşı ve Rus Devrimi sıralarında, Azerbaycan’ın bağımsızlık savaşı verdiği ortamda yüzü doğuya dönük Ali Han Şirvanşir ile Avrupalı hassasiyetlerine sahip Nino Kipiani’nin birbirlerine olan imkansız aşkını konu alır.

ALİ VE NİNO HEYKELİ
ALİ VE NİNO HEYKELİ

BATUM BOTANİK PARKI

Merkeze 15-20 dakika mesafede; taksiyle gittiğim ve devasa (dünyanın ikinci büyük botanik parkı) bir alana kurulmuş alan. İçinde binlerce bitki türünü barındırıyor. Yapımına taa 1880’lerde bir Fransız abi tarafından başlanmış. 1912’de ise resmen açılmış. Bir tarafınız resimde de gördüğünüz gibi Karadeniz.  Giriş ücreti 8 Lari. İçinde kamp atmak isterseniz de gecelik 15 Lari vermeniz gerekmekte. Vaktiniz varsa gidip; birkaç saat geçirmeniz tavsiye olunur. Ben giderken taksi kullandım. Pazarlıkla 10 Lari’ye gittim ama sanırım daha ucuzu da gidebilirdim.

MANZARA ENFES
MANZARA ENFES

ST. NICHOLAS KİLİSESİ

Batum’un merkezinde yer alan ve tarihi 150 yıldan fazla olan kilise, ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. İlginç de bir hikayesi var. Kilise, Osmanlı Dönemi’nde burada yaşayan Rumlar tarafından padişaha hediye olarak sunulmuş. Padişah da çanlarının asla çalınmaması kaydıyla kiliseye izin vermiş. Çanlar ilk kez Osmanlı Batum topraklarını kaybettiğinde çalınmış.

ST. NICHOLAS KİLİSESİ
ST. NICHOLAS KİLİSESİ

Ayrıca Miracles Park, Piazza, Ters Ev (Up&down), Avrupa Meydanı, Astronomik Saat, Dönme Dolap gibi yapıları da görmeniz tavsiye olunur.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here