Aktarmalı uçuş ile Amerika’ya nasıl gidilir? Malumunuz yakın zamanda bir New York seyahatim oldu ve ilk kez aktarmalı uçtum. Bu yazımda aktarmalı uçuşa dair tecrübelerimi okuyacaksınız.

Vizeyi birkaç yıl öncesinde halletmiştik. Uçuş tarihini ve yıllık izinleri de ayarladıktan sonra en önemli konulardan biri olan bilet alma süreci başladı. Süreç diyorum çünkü ucuz bilet yakalamak için yaklaşık 3 ay araştırma yaptım.

Direk uçuşlar çok pahalı olduğu için aktarmalı uçmaya karar verdik ve bu doğrultuda bilet satış platformlarında en ucuz aktarmalı bileti kovaladım. Ciddi zaman harcadım ama başardım. En sonunda iki kişi gidiş-dönüş direk uçuş bilet fiyatları 9 bin TL seviyelerindeyken, Polonya / Varşova aktarmalı iki kişi gidiş-dönüş 4.800 TL’ye bilet işini halletmiş oldum.

Aktarmalı uçuş
Aktarmalı uçuş

İçindekiler

1) Aktarmalı uçuş: AKTARMALI UÇUŞ NEDİR

Öncelikle aktarmalı (transit) uçuş nedir bundan bahsedelim. Gideceğiniz noktalar arasında bir ya da birkaç durağın olduğu uçuşlar olarak açıklayabiliriz.

Örneğin bizim uçuşumuz şu şekilde oldu. İstanbul çıkışlı; iki saatlik bir uçuşun ardından Polonya Varşova Havaalanı; oradan da yeni uçağımıza binip yaklaşık 9 saatlik bir uçuş ile New York’a vardık. Aktarmada yani Varşova’da 7 saatlik boş bir vaktimiz vardı. Evet yanlış okumadınız tam 7 saat boyunca havaalanında bekledik. Sıkıcıydı ama bütçeyi düşününce mecburen böyle bir yol seçtik kendimize.

İki uçuş arasını uzun tutmamızdaki sebeplerden biri; ilk uçuşta meydana gelebilecek herhangi bir rötar olma ihtimaliydi. Biz işi sağlama alıp uçuşların arasını baya açtık. Tabi ki bu tamamen sizin tercihiniz. İki uçuş arasında (eğer varsa) daha kısa bekleme süreli uçuşlar da seçebilirsiniz.

Aktarmalı uçuş
Aktarmalı uçuş

2) Aktarmalı uçuş: AKTARMALI UÇUŞ NASIL YAPILIR

Buradaki en önemli husus aktarma yapacağınız ülkenin sizden transit vize isteyip istememesi ancak bu konuyu alt başlıklarda detaylı yazacağım. Ben yine kendi uçuşum üzerinden anlatmaya devam edeyim.

Polonya aktarmalı uçtuğumuz için herhangi bir transit vizeye ihtiyaç duymadık. Tabi ‘benim Schengen vizem var, vaktim var, ben gezeceğim’ derseniz o zaman seçim sizin. Aktarma yaptığınız ülkede havaalanından çıkıp gönlünüzce gezebilirsiniz. Bizim böyle bir durumumuz olmadığı için havaalanından hiç çıkmadan doğrudan ikinci uçuşumuzun olduğu kapıya gittik. Aynı havayolunu kullandığımız için de herhangi bir bagaj işlemi yapmamıza gerek yoktu. Bagaj konusu detaylı olarak alt başlıklarda efenim.  

Şimdi en baştan süreci anlatalım. Uçuşumuzdan yaklaşık 3 saat önce İstanbul Hava limanı’na gelip Polish Airlines (LOT) masasından check in ve bagaj işlemlerini yapıp biletlerimizi aldık. Yukarıda da yazdığım gibi; her iki uçuşumuz da aynı hava yolu ile olduğu için İstanbul’da hem Varşova hem de New York biletlerimizi aldık check in esnasında. Yine aynı hava yolu kullanmanın avantajı; İstanbul’da bagajlarımızı teslim ettikten sonra son durak New York’ta aldık. Aktarmada herhangi bir bagaj al ver işlemi yok.

Aktarmalı uçuş
Aktarmalı uçuş

İlk uçuşun ardından Polonya’ya varıp, transit bölümünden direk kapıların olduğu bölüme geçtik. Zaten bizim gibi birçok kişi de Amerika yolcusuydu. Bu arada telaşlanmayın; görevliler yol gösteriyorlar. Transit geçişte; kapılara gelmeden önce bir görevli İstanbul’da aldığımız New York bileti ve pasaport kontrolü yaptı ve sorunsuz geçiş yaptık. Defalarca araştırmama rağmen ufak da olsa bir tedirginlik vardı bende; girişlerde sorun çıkar mı diye ancak sorunsuz şekilde geçtik.

Gelelim işin en sıkıcı kısmına. Hava alanında 7 saat bekledik. Gerçekten sabır zorlayan bir süreydi ancak iyi bir kafe bulup orada kahve, wi-fi, kitap okuma; bir şekilde süreyi yedik ve müthiş bir heyecan ile uçuşun gerçekleşeceği kapıya gittik. -Bu arada kafe önerisini de buraya bırakalım; içeride Costa Cafe var. Orada rahat koltuklarda tatlı bir uyku da mümkün. Benden söylemesi. -Öncesinde ekstra bir işlem yapmadan; uçağa bineceğimiz kapıdan pasaport ve İstanbul’da aldığımız biniş kartımız ile uçağa bindik. Bekle bizi New Yorkkkkk. Bu arada bu bizim ilk ABD deneyimimiz oldu. Dolayısıyla heyecan tavan.

Yaklaşık 9 saatlik bir uçuşun ardından New York’a indik. Ağzımız kulaklarımızda. İlk işlem ülkeye giriş için pasaport kontrolü. Girişte ‘kaç gün kalacağımız ve seyahat sebebimiz’ ile alakalı birkaç soruya maruz kaldıktan sonra valizlerimizi alıp New York’a ayak bastık. Aktarmalı uçuştaki en önemli iki nokta; transit vize ve bagaj konusu. Bir kez daha altını çizelim. Bu konularda benim izlediğim yolu izlerseniz çok kolay bir şekilde uçabilir, bütçenizi fazlasıyla rahatlatabilirsiniz.

Aktarmalı  uçuş
Aktarmalı uçuş

3) Aktarmalı uçuş: DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Evet gelelim dikkat edilmesi gereken konulara. Dilerseniz madde madde yazalım.

  • Aktarma yapacağınız ülkenin transit vize isteyip istemediğine dikkat edin. Transit vize istenmiyorsa yapmanız gereken bir ekstra vize prosedürü yok. Ancak Schengen ülkelerinde aktarma sırasında havaalanı dışına çıkamazsınız. Bunun için ayrıca vize almanız gerekir. Bir başka örneği de Ukrayna aktarmalı bir uçuş üzerinden verelim. Malum Türkiye-Ukrayna arasında vize serbestliği olduğu için Ukrayna aktarmalı uçuşlarda dilerseniz ve tabi ki vaktiniz varsa ülkeye ayak basabilir, dilediğinizce gezebilirsiniz. Bu arada özellikle Ukrayna üzerinden örnek verdim zira New York bileti araştırırken Kiev aktarmalı uçuşlarla da karşılaşacaksınız.
  • Bir diğer husus da bagaj konusu; eğer uçuşlarınızı aynı firma ile yapacaksanız bu konuda endişe etmenize gerek yok. İstanbul’da teslim ettiğiniz bagajı, son durakta alacaksınız. Burada bir parantez açalım. Farklı iki hava yolu kullandınız ve iki şirket de Star Alliance üyesi ya da aralarında bir anlaşma mevcut ise; bu durumda da aktarma yapacağınız hava alanında bagaj ile uğraşmıyorsunuz. Tabi ki garanti olsun diye siz yine de check in sırasında teyidini alın. Peki iki farklı hava yolu ile uçuyorsunuz ve bu iki şirketin birbirleri arasında anlaşmaları yok. İşte o zaman işler karışıyor. Çünkü aktarma limanında bavulunuzu tekrar alıp, ikinci uçuşunuzu yapacağınız şirketin masasını bulup check in-bagaj teslimi yapmanız gerekiyor. Yani o ülkenin topraklarına girmeniz gerekiyor bir deyişle. Dolayısıyla Transit vizeye ihtiyacınız var. Aman dikkat. Benim şahsi fikrim; kesinlikle aynı firmayı kullanın tüm uçuşlarınızda. Kafanız rahat olsun.
  • Gelelim uçuşlar arasındaki bekleme sürelerine. Benim gibi garantici bir insansanız iki uçuş arasında saati muhtemelen siz de en az 4-5 saat olarak belirleyeceksiniz (tabi uygun uçuş var ise). Bu tamamen sizin insafınıza kalmış. Ben şanslıyım herhangi bir rötarla karşılaşmam derseniz. Daha kısa bekleme süreleri olan uçuşlar seçebilirsiniz.  
  • Uçuşlar arasında 24 saatten fazla olmaması da dikkat etmeniz gereken bir diğer konu.
  • Son uyarım da; biletinizde uçuş için kapı numaraları yazsa da siz siz olun, uçuş bilgi ekranlarını ara ara takip edin. Son dakika sürprizleri yaşamayı kimse istemez sanırım. Uçuşun yapılacağı kapılar zaman zaman değişebiliyor.
Aktarmalı  uçuş
Aktarmalı uçuş – Havaalanında 7 saat bekleyince ben:)

4) Aktarmalı uçuş: TRANSİT VİZE İSTEYEN ÜLKELER

Bu konuyla ilgili çeşitli bilgiler olsa da Almanya, İngiltere, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Amerika ve Kanada gibi ülkeler bizden transit vize istiyor. Tabi Schengen vizeniz varsa Avrupa ülkeleri özelinde transit vize almanıza gerek yok. Siz yine de aktarma yapacağınız ülkeyle alakalı ya bilet aldığınız yerden ya da ilgili konsolosluğu arayarak kesin bilgi almaya çalışın. Ayrıca bu bağlantıda tabi olduğumuz vize türleriyle ilgili resmi yazıyı bulabilirsiniz.

5) Aktarmalı uçuş:TRANSİT VİZE İÇİN İSTENİLEN EVRAKLAR

  • Gidiş-dönüş uçak biletleri
  • En az 6 ay geçerli pasaport
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Transit Vize talep dilekçesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Başvuru sahibi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış transit vize başvuru formu
  • Gerekliyse gidilecek ülkenin vizesi

Son olarak bu konuyla ilgili sizlerin katkıları da çok kıymetli; bu yazımın altına tecrübelerinizi yazarsanız çok memnun olurum.

Ayrıca yazımı beğendiyseniz sizi New York Gezi Rehberi için böyle alalım.

5 COMMENTS

  1. Oldukça güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Aktarmalı uçuş ile seyahat etmek doğru yol izlenirse hem keyifli hem de uygun fiyatlı oluyor. Bende nu yazı sayesinde merak ettiğim konuları öğrendim. New york a umarım bir gün gidebilirim

    • Kesinlikle katılıyorum size. Bilet takibi ve doğru bir planlamayla rahatlıkla aktarmalı uçuşu tercih edebilirsiniz. Umarım en kısa sürede New York’a seyahat fırsatı yakalarsınız.

  2. Çok aydınladıcı bir yazı ve anlatım süper… ben de ilk kez Amerika seyahati düşünüyorum, gerçekten ışık tuttu, çok teşekkürler.

    • Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim Özlem Hanım. Şimdiden keyifli bir yolculuk diliyorum.

  3. Transit vizeyi aktarma yaptıgımız ulkenin giselerinden hemen alabiliryor muyuz? yoksa gitmeden once turkiyeden ayrıca onun icinde basvuruda mı bulunmamız lazım?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here