Green Card başvuruları nasıl yapılır? Benim de bizzat birkaç yıldır başvurduğum Green Card; birçoğumuzun hayallerini süsleyen Amerikan rüyasını gerçekleştirebilmek için başvurulan yöntemlerden biri. Bu yazıda Green Card nedir, başvuru süreci nasıl işler gibi sorulara cevap vereceğim; zira son yıllarda başvuru ücretsiz olduğu halde saçma sapan yerlere para kaptıran kişilere tanık oldum.

Green Card Başvurusu
Green Card Başvurusu

İçindekiler

1)Green Card başvuruları nasıl yapılır: GREEN CARD NEDİR?

İlk olarak 1990’lı yıllarda başlamış bu uygulama. En basit haliyle, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti tarafından, Amerika’nın nüfus yapısındaki çeşitliliğin dengeli bir şekilde devamlılığını sürdürebilmek için her yıl çekiliş sonucu 55.000 kişiye göçmenlik/vatandaşlık hakkı verilmesi için uygulanan süreç. Başvuru aşamasında dil, din, ırk, cinsiyet, yaş gibi kriterler dikkate alınmaz.

Genel olarak 2 kriter baz alınır. Bunlar;

  1. Lise veya dengi bir eğitim görmüş olmalı, 12 yıllık resmi ilk, orta ve lise eğitiminizi tamamlamış olmalısınız;
  2. Son 5 yıl içinde eğitim, deneyim veya uzmanlık gerektiren bir işte en az 2 (iki) yıllık bir iş deneyimine sahip olmalısınız.

Bir diğer ayrıntı sürekli Amerika’ya göç veren Çin, Meksika, Brezilya gibi ülke vatandaşları bu sürece dahil olamıyor.

En güzel nokta ise; dağıtılan Green Card’lardan en çok payı Türkiye’den başvuran kişiler alıyor. 3.000 Green Card senden, benden, ondan birine çıkıyor. Şansımız yüksek yani. Olmaz demeyin, şansınızı deneyin.

2)Green Card başvuruları nasıl yapılır: BAŞVURU SÜRECİ / SONRASI

Öncelikle şunu belirteyim; Green Card başvurusu için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok; başvuru tamamen ücretsiz ve 5 dakika gibi kısa bir sürede başvurunuzu tamamlayabiliyorsunuz. Bu aşamada 2 önemli nokta var. İlki; başvuru için uygun bir fotoğraf; ikincisi ise başvurusu sonunda size verilecek konfirmasyon numarasını kaybetmemeniz. Kaybettiğiniz takdirde; çekiliş sonucunda; şanslı kişilerden biri siz olsanız bile; kimse size gelip bunu belirtmiyor. Sonuçlar açıklandığında siz kontrol edecekseniz; kazanıp kazanamadığınızı. Aman dikkat.

RESMİ BAŞVURU LİNKİ

Her yıl belirli dönemlerde Amerika Birleşik Devletleri Resmi Göçmenlik Bürosu web sitesine girip; başvuru yapıyoruz. 6 ay sonrasında sonuçlar yine aynı yerden açıklanıyor. 1 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında başvurunuzu yapabilirsiniz. Sonuçlar Mayıs ayında açıklanıyor.

Green Card Başvurusu
Green Card Başvurusu

Çekilişi kazandığınız takdirde; başvuru sırasında verdiğiniz posta adresine çeşitli evraklar geliyor ve o evraklarla birlikte; sizden istenen diğer evrakları (sabıka kaydı, fotoğraf vs.) da toplayıp konsolosluğa gidiyorsunuz. Bir mülakat ve ‘hoş geldin Amerika’ Unutmayın mülakattan sonraki 6 ay içinde Amerika’ya ilk girişinizi yapma zorunluluğunuz var.

Durumun özeti bu. Benim de tanıdığım ve Green Card alarak Amerika’da yaşayan insanlar var. Dediğim gibi bana çıkmaz demeyin; şansınızı deneyin efenim.

Bu yazımı beğendiyseniz sizi New York Gezi Rehberi için böyle alalım.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here