Budapeşte gezi rehberi. Orta Avrupa rotamızın ilk ayağı Budapeşte’ydi. İki gün boyunca adımladık Tuna Nehri’nin iki yanını. Genel olarak keyifliydi. Tecrübelerim ve benim oluşturduğum gezi rehberi için buyrunuz efenim.

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ

Malum günümüzde en kolay şey bilgiye ulaşmak, her şey parmaklarımızın ucunda. Neden böyle başladım; internette kolaylıkla; Macaristan tarihi, sosyo ekonomik, demografik yapısı, geçmişte kim hüküm sürmüş, neler olmuş vs. hepsini rahatlıkla Google’layarak bulabilirsiniz. Benim Budapeşte gezi rehberimde ise bu bilgilerin dışında; tamamen tecrübelerimi ve tavsiyelerimi okuyacaksınız.

Haydi başlayalım. Malum pandemi yıllarından dolayı iki kez direkten dönüp rotayı iptal etmek zorunda kalmıştık ki nihayet geçtiğimiz hafta Budapeşte-Viyana-Hallstatt-Prag şeklinde 8 günlük Orta Avrupa rotamızı yaptık.

İlk ayak Macaristan’ın başkenti, güzeller güzel Budapeşte’ydi. İki gün boyunca dolu dolu bir Budapeşte turu yaptık, şehrin altını üstüne getirdik, olabildiğince mekan ve lezzet deneyimledik. En son yazacağımı en başta yazayım; Budapeşte Avrupa’daki en iyi destinasyonlardan. Hem yürüyerek, hem de hafta sonu iki; vaktiniz var ise +1 gün ilave ile maks üç günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Ayrıca çok daha pahalı değil; bize göre. O yüzden biz Budapeşte’yi sevdik.

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ

İçindekiler

Budapeşte gezi rehberi – 2 GÜNDE BUDAPEŞTE

Diğer başlıkları aşağıda okuyacaksınız, o yüzden buraya hızlandırılmış iki günlük Budapeşte rehberimi bırakıyorum. Adım adım ne yaptık, nereleri gördük. Hepsi burada. Bu arada Tuna Nehri’nin iki yanına kurulu Budapeşte. Bir taraf Buda diğer taraf Peşte. Dolayısıyla bir gün Buda, bir gün Peşte şeklinde oluşturduk programımızı.

İlk gün; Macaristan Parlamento Binası, Aziz Stefan Bazilikası, Opera Binası, meşhur Chain Bridge, Kahramanlar Meydanı, Vajdahunyad Şatosu yapıp akşam birası için tekrar Aziz Stefan Bazilikası’nın bulunduğu meydana geldik. Malumunuz Avrupa şehirlerinin meydanları meşhurdur. Budapeşte’de de bazilikanın bulunduğu meydan çok hareketli ve keyifli. Burada soluklanın derim. Ayrıca bir dip not. Aziz Stefan Bazilikası’nın tepesinde manzara muazzam. Cüzi bir ücret ödeyip tepeye çıkabilirsiniz.

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ

İkinci gün; beni en çok heyecanlandıran gün; nehrin karşı tarafına çıkıp Buda Kale Bölgesi’ni ziyaret ettik. Lokasyonda eski Budapeşte yerleşim yeri var desek yanlış olmaz. Tarihi binalar, kaleler, yapılar. Sırayla; Buda Kalesi, Ulusal Galeri, Tarih Müzesi, Balıkçılar Tabyası, Uri Utca, Nükleer Sığınak (uzun süren rehber eşliğinde belli saatlerde yapılıyor, maalesef tura katılmadık saatler uymadığı için. Ama içimde kaldı), Gellert Tepesi. Bu bölge hakkıyla gezerseniz ciddi vakit alıyor. Bir günü rahatlıkla burada yiyebilirsiniz. Biz zamanımız kısıtlı olduğu için 5 saat bu bölgeyi adımlayıp; buradan Great Market Hall denen Pazar yerine geldik. Alışveriş zamanı. Buradan da akşam yemeği için Karavan Street Food’a geçtik.

İki günü bu şekilde planladık, bolca yürüdük. Hemen hemen görülmesi gereken pek çok turistik noktayı gördük ancak meşhur Budapeşte Kaplıcaları’na gidemedik. 3-4 saat lazım orası için de. Kahramanlar Meydanı’na çok yakın. Eğer gidecekseniz ki vaktiniz varsa bence kesinlikle gidin; seyahatiniz öncesinde online biletinizi alın.

Ayrıca bir tavsiye daha; Budapeşte’de çok keyifli mekanlar var yeme içme için. Ratgele sokaklarda kaybolurken, bu mekanlarda bir şeyler içip dinlenebilirsiniz.

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ

Budapeşte gezi rehberi – YEME İÇME

Gastronomi konusu yurtiçi, yurtdışı fark etmeksizin bizi en çok heyecanlandıran hususlardan biri. Dolayısıyla gitmeden önce çok fazla araştırma yapışıyoruz; kahvaltı, akşam yemeği mekanları, şehre özgü lezzetler, deneyimler. Budapeşte’ye de iyi bir ön hazırlık ile gittik. Macaristan denince akla ilk gelen iki lezzet; bizdeki pişinin farklı versiyonu Langos ve diğer Macaristan lezzeti Gulaş Bu iki lezzeti yemeyeni döverler Budapeşte’de. Dolayısıyla denemek şart. Ben Langoş’a bayıldım. Fotoğrafı buraya bırakıyorum. Bir de Chicken Paprika var.  En ünlü tatlı ise Kurtos Kalasc. Sokak lezzeti olarak denenir. Şampiyonlar ligi Macar lezzetleri bunlar efenim. Çeşitlendirmek size kalmış.

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ

Mekanlara gelelim. Tabi ki önce New York Cafe’den bahsetmek gerekir. Kimilerine göre dünyadaki en iyi cafe New York Cafe. Gerçekten muazzam bir mekan. Adeta bir müze. New York Sarayı olarak adlandırılan binanın giriş katında yer alıyor. Üst katlar otel. Bina 19. Yüzyılda Amerikan sigorta firması olan New York Life Insurance Company adına yapılmış. Yine o yıllarda sadece Macaristan’ın değil Avrupa entelektüel yaşamının merkezlerinden biri haline gelmiş. Hatta benim de severek okuduğum Pal Sokağı Çocukları yazarı Ferenc Molnar buranın 24 saat açık olmasını istediği için kapı anahtarını nehre atmış. Gerçekten muazzam bir yer. İster gidip bir kahve için, ister akşam yemeği yiyin ancak kesinlikle gidin. Biz akşam yemeği için gittik. Gitmeden internetten rezervasyon yaptırın. Yoksa uzun kuyruklarda beklersiniz.

Bende iz bırakan bir diğer nokta Karavan Street Food. Yemek kompleksi desek yanlış olmaz sanırım. Barlar sokağının yer aldığı lokasyonda yer alıyor. Sokak lezzetlerini deneyebileceğiniz, Budapeşte’nin en önemli turistik noktalarından biri. Langoş ve taco denedik burada. Langos’a bayıldık.

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ- NEWYORK CAFE

Gece hayatı da çok renkli Budapeşte’nin. Seçenek bol. İlk akla gelen Szimpla Kert. Yine gitmeyeni dövdükleri yerlerden. Ama biz gidemedik. Zira çılgınca bir kuyruk vardı girişte. Eğlence değil eziyet olur dedik ve rastgele farklı bir mekana oturduk.

Bir diğer olay da kahvaltı tabi ki. Buradaki ilk tercihimiz Szimply oldu ancak gel gör ki rez yapamadığımız için giremedik. Gerçekten gideceğiniz mekanlara seyahatiniz öncesinde rezervasyon yaptırmayı ihmal etmeyin. Çok keyifli kahvaltı mekanları var Budapeşte’de. Programınıza bir gün de olsa bir yer koymanızı tavsiye ederim.  

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ

Budapeşte gezi rehberi – KONAKLAMA

Seyahatiniz öncesi olabildiğince erkenden booking.com a giriyorsunuz ve bütçeniz doğrultusunda seçeneklere bakıyorsunuz. Biz 3 ülke yapacağımız için konum öncelikli olmak kaydıyla, ekonomik bir yer de olmasına dikkat ettik ve bize göre mükemmel konumda bulunan Broadway Apartment Budapest’i tercih ettik. Belirtmeliyim; adından da anlayacağınız gibi otel, hostel değil; ev kiralıyorsunuz. Biz iki kişi olduğumuz için studio daireyi tuttuk. İçinde mutfak da olduğu için yemek konusunda tasarruf etmek için konakladığınız yerdeki mutfaktan yararlanabilirsiniz. Avrupa’nın bizim BİM, ŞOK gibi ucuz marketleri var. Mesela LIDL. Bu marketlerden kahvaltılık ya da yiyecek alıp yemek konusunda belirttiğim gibi bütçeye katkı sağlayabilirsiniz.

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ

Budapeşte gezi rehberi – ULAŞIM

Öncelikle havalimanı-şehir içi arası ulaşımdan bahsedeyim. Havalimanından birkaç şekilde ulaşım mevcut. Birincisi toplu taşıma; otobüs. 100E kullanabilirsiniz. İkincisi ki bizim de tercihimiz olan MINIBUD. Nedir diyeceksiniz bu. Bizim Havaş, Mutaş gibi bir havalimanı servisi. Ancak bir özelliği de gitmek istediğiniz adrese nokta atışı ulaşım imkanı sağlıyor. Bu yönü güzel; haliyle biraz pahalı. 2 kişi havalimanı-otel ulaşımı için Eur 25 ödedik. Toplu taşıma seçseydik çok daha uyguna gelecekti. Seçim sizin.

Ayrıca toplu taşıma konusunda diğer Avrupa şehirleri gibi; bilet alsam mı almasam mı sorunsalını yaşıyorsunuz. Otobüse binince ‘’ama kimse bilet basmıyor, ben de basmam’’ deyip, ‘’ acaba kontrole yakalanır mıyız’’ ikilemi ile geçiyor süre. Hoş çok fazla otobüs ya da metro kullanmanıza gerek yok. Ama bence bilet alın. Sadece bilet alabilmek için satış noktası bulabilmek çok zor. Prag’da biz biletsiz yakalandık ve 2 kişi Eur 85 ceza yedik tramwayda. Sonra görevli uygulamadan bahsetti ve çok kolay bir şekilde uygulamadan bilet alınacağını kötü bir tecrübe ile öğrendik. Muhtemelen Budapeşte için de bir mobil uygulama vardır ama biz bulamadık.

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ

Budapeşte gezi rehberi – VİZE KONUSU

Maalesef Macaristan vize konusunda cimri. Biz defalarca Schengen aldık, aktif USA vizemiz var.  Ancak 14 günlük bir vize alabildik Macaristan’dan. Gerçekten hayal kırıklığıydı bizim için; zira evrak topla, randevu al vs, maddi manevi yıpratıcı bir süreç vize süreci. Biz birkaç yıl vize alırız deyip; trenle Sofya planlarken bir anda dibe vurduk 😊 Macaristan’dan vize başvurusu yapacaksanız benden söylemesi. Beklentileri düşük tutun.

Bu yazımı beğendiyseniz sizi New York gezi rehberine alalım.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here