Bozcaada gezi rehberimizin bu bölümünde Bozcaada gezilecek yerler ile ilgili hazırladığım detayları okuyacaksınız. Üç gün boyunca adayı adımladık ve olabildiğince gördük, gezdik, yedik, tecrübe ettik.
İçindekiler
1)Bozcaada gezilecek yerler: Bozcaada Kalesi
Adanın simgesi ve en önemli yapısı olan Bozcaada Kalesi’ni ilk sıraya alalım. Feribotla adaya yaklaştığınızda sizi tüm heybetiyle karşılıyor kale. İç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşan kale, yıllar boyunca konumundan dolayı birçok medeniyetin istila ettiği ada halkının kendini güvende hissetmesinde önemli rol oynamış. Kalenin kimler tarafından, ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Ancak Osmanlı döneminde birkaç kez restore edilmiş.
Kalenin içinde çıkarılan bazı eserler sergileniyor. Savunma için kullanılmış top ve silahlar, eski mezar taşları. Bir de tabi ki kalenin müdavimleri kargaları göreceksiniz. Giriş 6 TL olup, belli dönemlerde kale içinde festival, açık hava sineması gibi etkinlikle yapılıyor. Saat 20:00’da ziyaretçiye kapanıyor.
2) Bozcaada gezilecek yerler: Polente Feneri/Tepesi
Adanın belki de en güzel aktivitesi Polente’ye çıkıp gün batımını seyretmek. Tepede Polente Deniz Feneri var. Dolayısıyla tepe Polente Tepesi diye de anılır olmuş. Fenerin hemen arkasında 17 adet rüzgar gülü var. Gün batımından önce merkezden şarap ve yiyeceğinizi alıp; Polente’ye çıkıyorsunuz. Yanınıza almanız gereken bir diğer şey de sandalyeleriniz.
3) Bozcaada gezilecek yerler: Ayazma Plajı
Bozcaada’da yüzebileceğiniz birçok koy ve plaj bulunuyor. Bunların başında gelen plajlardan biri Ayazma. Su biraz soğuk olsa da tertemiz kumsalı ve berrak suyu ile Ayazma Plajı ününün hakkını veriyor. Bizim de tercihimiz burası oldu. Sabah 9’da soluğu burada aldık. İlk gelen bizdik. Sessiz, sakin huzurlu bir şekilde yüzdük. Ayrıca 25 TL’ye şezlong ve şemsiye kiralayabilir, hemen plajın üst bölümünde yer alan restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Merkezden minibüsler ile de ulaşım mümkün.
4) Bozcaada gezilecek yerler: Akvaryum Koyu
Buraya gitmedik, dolayısıyla detaylı yazamıyorum. Ancak gitmeden önce yiyecek-içecek konusunda tüm hazırlığınızı yapmanızı tavsiye ederim. Zira koyun etrafında herhangi bir tesis yokmuş. Bu arada internetteki yorum ve resimlere bakılırsa gerçekten bakir bir koy ve su tertemiz. Dalış için de ideal. Bir sonraki Bozcaada seyahatinde ilk iş buraya gideceğiz.
Ayrıca Beylik Koyu, Tuzburnu, Çayır Koyu, Tekirbahçe Koyu, Poyraz Limanı Koyu tercih edebileceğiniz diğer koylardan. Şahsi aracınız yoksa bu koyların çoğuna ulaşmanız zor. Minibüsler sadece birkaç koya gidiyor.
5) Bozcaada gezilecek yerler: Ayazma Manastırı
1734 yılında yapılan Manastır hem manzarası, hem de asırlık çınar ağaçlarının gölgesinde size huzuru vadediyor. Ayazma, Yunan kökenli bir kelime olup; kutsal su anlamına geliyormuş. Dolayısıyla doğal su kaynağının bulunduğu yerlerin birçoğu Ayazma olarak anılırmış. Manastırın olduğu yerde 8 çınar ağacı, çift oluklu bir tarihi çeşme ve Rum bir aile tarafından açılan kafe-restoran bulunuyor. Ayrıca manastır yılın belli bir gününde ibadete açılıyormuş. Restoranda yaz aylarında canlı Yunan müzikleri çalışıyor.
6) Bozcaada gezilecek yerler: Bozcaada Müzesi
Müze adaya geldiğinizde kesinlikle görmeniz gereken yerlerden. 2006 yılında M. Hakan Gürüney tarafından kurulmuş. Bu cümleyi kuruyorum zira Gürüney bir ada sevdalısı olarak, ada tarihi ile ilgili böyle bir yeri oluşturmak, müze haline haline getirmek için çok uğraşmış. Müzede Osmanlı döneminden kalma eserler, eski Bozcaada fotoğrafları, Çanakkale Savaşı ile ilgili eserler, Bağcılık ve şarapçılık, sünger toplayıcılığıyla ilgili eşya ve dokümanlar göreceksiniz. Giriş ücreti 10 TL olup, 19:00’a kadar ziyaret edebilirsiniz. Müzenin web sitesi için tık tık.
7) Bozcaada gezilecek yerler: Göztepe
Adanın en yüksek tepesine hoş geldiniz. Yüksek dediysem aman aman bir yükseklik değil sadece 192 metre. Dar bir araba yolu ile ulaşabiliyorsunuz. Manzara seyre değer. Bozcaada’da görülmesi gereken diğer yerlerden.
8) Bozcaada gezilecek yerler: Adanın meşhur şarap bağları
Bozcaada’da bağcılık tarihi 5000 yıla dayanıyor. Gerçekten köklü bir gelenek ve günümüzün en önemli ada halkı geçim kaynaklarından bağcılık ve şarap üretimi. Adada 6 şarap üretisi var. Bunlar alfabetik olarak; Amadeus, Ataol, Corvus, Gülerada, Talay, Yunatçılar. Bu üreticilerden bazıları turistlere yönelik tur ve şarap tadım etkinlikleri düzenliyor. Adaya gitmeden önce internetten bir göz atın derim. Bu arada biz Corvus’un Karga isimli şarabını denedik. Fiyatı 59 TL.
Genel olarak Bozcaada’da özellikle görmeniz gereken yerleri yukarıda sıraladım. Tabi ki olmazsa olmazlardan biri ada sokaklarında kaybolup; ‘ada ruhu’nu hissetmek, mis kokuları içinize çekmek.
Eylül ayında tekrar gitmek için ayrıldık Bozcaada’dan; tadı hala damağımızda…
Ayrıca bu yazımı beğendiyseniz sizi Safranbolu sokaklarına alalım. Tık tık.