DCIM100MEDIA

3 Günlük Gürcistan ziyaretim sırasında Tiflis’in altını üstüne getirdim. Gezdiğim yerleri sizler için derledim. Yazıyı okumadan önce şunu da belirtmeliyim ki; Tiflis’in merkezi dışında bulunan ve benim gidemediklerim de var. Burada yalnızca benim tecrübe ettiğim, ziyaret ettiğim yerleri göreceksiniz. 

TBILISI OLD TOWN

Gittiğim her şehri keşfetmeye önce Old Town’dan başlarım. Tiflis’te de gelenek bozulmadı ve buradan başladım. Havalanından Tiflis Özgürlük Meydanına doğru geldim ve başladım yürümeye. Old Town, sınırları keskin bir şekilde çizilmese de Kote Abkhazi Sokağı yönünde yürümeye başlayıp; Barış Köprüsü’nün bulunduğu alan boyunca devam ediyor. Yani sınırlar net değil. İçerisinde birçok kilise, Sinagog, cami, tarihi yapı, sanat galerileri, keyifli sokaklar ve terkedilmiş binalarıyla zengin ve adımlaması eğlenceli bir yer Old Town.  Kesinlikle gezmeye buradan başlayın.

OLD TOWN
TBILISI OLD TOWN

METEKHI CHURCH

Metekhi Köprüsü’nün karşısında yer alan kilise Tiflis Old Town’da yer alan en önemli yapılardan. Ziyaretim esnasında dışında restorasyon vardı ancak yine de giriş izni olması sebebiyle içine girdim. Kilisenin tarihi 11. yüzyıla kadar gidiyor. Ayrıca bahçesinde at üstündeki kral heykeli de görülmeye değer.

METEKHI KİLİSESİ BAHÇESİNDEN
METEKHI KİLİSESİ BAHÇESİNDEN

KARTLIS DEDA HEYKELI / SOLALAKI TEPESI

Tiflis’in sembolü olan heykel 1953’te kentin bir diğer önemli yeri Solalaki Tepesi’ne dikilmiş. Bu tarihte dikilmesinin sebebi Tiflis’in kuruluşunun 1500. yılı olmasıymış. Heykelin bir diğer adıda Mother Of Georgia (Gürcülerin Anası) olarak bilinir. Tüm şehri tepeden gözleyen 20 metrelik  heykel ülkeyle ilgili bir mesaj veriyor ki gördüğünüzde dikkatinizi çekecek. Heykelin sağ elinde düşmanları için kılıç, sol elinde de dostları karşılamak için bir kase şarap bulunuyor. Solalaki Tepesi’ne Rike Park’ın orada bulunan teleferikle çıkabilirsiniz. Tepeye çıkmayı ihmal etmeyiniz. Vaktiniz varsa bir de akşam karanlığında ve tepeden bakın Tiflis’e.

SOLALAKI TEPESI'NDEN
SOLALAKI TEPESI’NDEN

ABANOTUBANI BOLGESI (SÜLFÜR MAĞARALARI)

Tiflis’in en meşhur yerlerinden biri Sülfür Hamamları. Birçok hastalığa şifa olduğu söylenen hamamlara ben girmedim ancak bütçeniz ve vaktiniz varsa deneyebilirsiniz. Özel oda kiralayıp sülfür havuzlarında vakit geçirebilirsiniz.

SÜLFÜR HAMAMLARI
SÜLFÜR HAMAMLARI

TAVISUPLEBIS (OZGURLUK MEYDANI)

1991 yılında sembolik olarak yıkılmış ve içinde Lenin’in heykeli bulunan ünlü meydan. Sovyet döneminde Lenin Meydanı olarak anılırmış. 2006’da ise yerine Hristiyan tarihinde önemli yeri olan Aziz St. George‘un bir dragonu öldürmesinin sahnelendiği bir heykel yapılmış.

ÖZGÜRLÜK MEYDANI
ÖZGÜRLÜK MEYDANI

*Bu yapılar dışında, Tiflis Rustaveli Caddesi, Avlabari Bölgesi, Narikala Hisarı, Sameba Katedrali, Anchiskhati Kilisesi gibi önemli yerleri de ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here