Bu yazımda sizlere maliyet anlamında en uygun ve size çok şey katacak Avrupa fırsatlarından biri olan Avrupa Gönüllü Hizmeti’nden (AGH) bahsedeceğim.
Türkçe adıyla AGH-Avrupa Gönüllü Hizmeti, (EVS – European Voluntary Service), 18-30 yaş arası gençlerin Avrupa’da seçtikleri/kabul edildikleri ve proje süresi kapsamında o ülkede yaşayarak; hem dil öğrendikleri hem de kültür alışverişinde bulundukları süreçtir. Özet olarak; 2-12 ay arasında süren projelerde ‘gönüllü’ olarak rol alıp; aynı zamanda da kişisel anlamda kendinizi geliştirme fırsatı bulursunuz.
Projeler çok çeşitli olmakla birlikte; başvuru aşamasında kendinize en uygun projeyi rahatlıkla seçebilirsiniz.
Avrupa Birliği, bu program ile özellikle AB içinde toplumsal uyumu güçlendirmeyi, gençler arasında dayanışma ve hoşgörünün geliştirilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca gençler arasında aktif vatandaşlığın ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesi de AGH’nin amaçları arasındadır.
AGH’ye katılan gönüllü gençlerin 1 kereye özgü yol, tüm proje boyunca da konaklama, ve yemek giderleri program tarafından karşılanmakta ayrıca ülkeye göre değişen ayda 50 – 120 Euro arası cep harçlığı verilmektedir.
SÜREÇ NASIL İŞLER?
Öncelikle AGH hakkında ayrıntılı bilgi almalısınız. Ardından başvurular ancak sivil toplum kuruluşları aracılığı ile yapılacağı için bir gönderen kuruluş ( dernek, vakıf, belediye, tüzel kişilikler) bulmanız gerekli. Eğer İstanbulda ikamet ediyorsanız; benim de AGH sırasında seçmiş olduğum kuruluş olan GENÇTUR’ u tavsiye ederim. Öncelikle bu kuruluşu bulmanız gerekmektedir. Bu kurum size AGH sürecinde en başından sonuna kadar destek olacak. Proje başlangıcı öncesinde gerekli bilgilendirmeler, eğitimler ve evrak işlemleri; bunların yanı sıra yurt dışındayken ve proje sonunda da yine bu kurumla irtibat halinde olacaksınız. Dolayısıyla başlangıç olarak bir KURUM, KURULUŞ, AJANS buluyoruz.
Yıl içerisinde 3 başvuru dönemi vardır. 1 Şubat, 1 Mayıs ve 1 Ekim. Ancak bu konuda detaylara boğmak istemiyorum sizi. Zaten kurumuz bu konu(lar) hakkında bilgilendirme yapacak.
HANGİ ÜLKELERE GİDEBİLİRSİN?
27 Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinden herhangi bir tanesine, AB Gençlik Programı kapsamındaki diğer Avrupa ülkelerine ya da Avrupa dışındaki, bir başka ülkeye gidebilirsiniz. Ancak bu bir AB programı olduğundan öncelik AB ülkelerindedir. Yalnızca kendi ülkenizde AGH yapamazsınız. Daha önce de belirttiğim gibi programın amacı gençlerin bir başka ülkeye gitmesi, orada yaşaması ve yeni bir kültürle tanışmasıdır.
AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİ PROJELERİNE NASIL BAŞVURACAĞIM?
http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm adresindeki arama motorundan tüm ülkelerdeki projelere ulaşabilirsiniz. Bu arama motorunda ülkeye, süreye, çalışma türüne göre de arama yapabiliyorsunuz.
BAŞVURU İÇİN KAÇ PARA ÖDERİM?
Avrupa Gönüllü Hizmeti ücretsiz bir programdır. Başvuran gençlerden hiçbir ücret alınmaz. Kişinin yol, konaklama, yemek masrafları ve dil eğitimi Ulusal Ajanslar tarafından karşılandığı gibi kendisine belli bir miktar da cep harçlığı verilir. Dolayısıyla bu fırsatı kaçırma; kesinlikle bu tecrübeyi dene.
AVRUPA GÖNÜLLÜLÜK HİZMETİ BANA NELER KAZANDIRIR?
Öncelikle farklı bir kültür ve dil öğrenme fırsatınız olacak. Yabancı bir ortamda ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzakta uzunca bir süre (2-12 ay) bulunmak sizin için ciddi bir deneyim olacaktır. Farklı bir kültürü tanırken aynı zamanda kendi kültürümüzü tanıtma şansınız da olacak. Ayrıca gönüllü hizmet sonrasında proje sürecinizi belgeleyen Youthpass sertifikası alacaksınız.
PEKİ BOŞ GÜNÜM OLACAK MI?
AGH esnasında haftada 2 gün boş gününüz olacak. Ayrıca her ay için artı 2 gün daha tatil hakkı elde edeceksiniz. Örneğin 9 aylık bir projeye gitmişseniz haftada 2 günlük izinleriniz dışında toplam 18 gününüz daha olacak. Bu süreyi hangi tarihlerde kullanacağınızı ev sahibi kuruluşunuz ile karşılıklı konuşarak belirleyebileceksiniz. Ayrıca AGH sırasında haftada en fazla 35 saat çalışmanız gerekli. Yine haftada 4-5 saatlik dil eğitimi de bu sürenin içerisindedir. Bunun dışında kalan zamanlarınız tamamen size aittir.
Bu yazıyı daha da uzatabilirim ancak ana hatlarıyla AGH bu şekilde. Bunları okurken bile heyecanlandığınızı hisseder gibiyim. Yarın ilk işiniz şehrinizdeki kurumu bulup; hemen randevu almak olsun. Hayat vakti boşa harcamayacak kadar kıymetli:)
BENİM SERÜVENİM NASIL OLDU
Biraz da ben neler yaşadım onları anlatmak isterim. Öncelikle bu işte sabırlı olmanız gerekiyor. Hemen kurum bulup, sürece başlarım, proje bulurum ve vınnnn; Avrupa’dayım. Maalesef bu kadar kolay ve hızlı gelişen bir süreç değil; tabi şanslıysanız o ayrı. Benim başvuru sürecim 4 ay sürdü. 4 ay boyunca yüzlerce projeye başvurdum; pes etmeden; vazgeçmeden. Kafaya koymuştum bir kez. Avrupa’ya gideceğim. Ee param da olmadığına göre; tabi ki AGH.
Neyse ki 4 ayın sonunda İtalya ve Polonya’da 2 kurumdan onay aldım. Tabi ki İtalya’ya seçtim ve serüvenim başladı.
http://corabidelikadam.com/guney-italyanin-kisasi-makbuldur/….
Çok başarılı bir yazı olmuş, İtalya serüveninizde bol şans ????
Cok tesekkur ederim Tugce Hanim.