Çocukluğumdan beri hep; yurt dışı hayali kurmuştum. Kesinlikle bilmediğim yerlere ayak basmalıydım; hiç gitmediğim şehirlere gidip, yeni şeyler öğrenmeli ve keşfetmeliydim. Kurduğum hayallerin en başında hep bu merak ve keşfetme duygusu oldu. Sanırım hayatımın sonuna kadar da öyle olacak. Yaş ilerledikçe bu hayal biraz daha şekillenmeye başladı.
Planlar yapıldı, şartlar uygun hale getirildi ve sonunda ilk Avrupa deneyimini AGH (Avrupa Gönüllük Hizmeti) ile 1,5 ay İtalya’da kalarak yaşadım. Tabi ki bu sadece başlangıç olacaktı. Sonrasında sürekli duyduğum ama hiç cesaret edemediğim; ve hayatım boyunca hiç unutamayacağım bir macera olarak kalacak interrail serüveninde buldum kendimi. 15 gün, 4 ülke, 11 şehir ve Avrupa’da 4.000 km üzerinde tren yolcuğu. Müthiş ve bana çok şey katan bir deneyimdi. İnterrail de yapınca artık içinizdeki ‘sırtçantalı’ çocuğun hiç yerinde durmak istemediğini ve sürekli mızmızlandığını fark ediyorsunuz. Ama bir yandan da sahip olduğunuz düzen, iş, aile durumları içinizdeki çocuğun özgürlüğüne sınır çizerek; sizi olduğunuz yere sabitliyor maalesef. Dolayısıyla ancak haftasonları ve yıllık izinlerde buluşabiliyorsunuz sırt çantanız ile ve düşüyorsunuz taptaze bir heyecan ile yollara.

20150604_212847Bu yazıda en güzel Avrupa fırsatlarından biri olan interrail ile ilgili açıklamalar bulacaksanız. Kafanızdaki sorulara cevap bulup; sizleri yollara düşürebilirsem ne mutlu bana; çünkü biliyorum ve eminim bir kez düşünce yollara; bir kez bu tadı alınca gerisini getirecekseniz.

PEKİ NEDİR BU INTERRAIL?

Interrail, her yaştan gezgine tren yolu ile en ucuzundan ulaşım imkanı sağlayan, Avrupa Demir Yolları İşletmeleri tarafından uygulanan bir göster geç (pass) biletidir. Bu biletle Avrupa’nın 30 ülkesinde, istediğiniz yerde, belli sürelerle sınırlandırılmış ve belli trenlere (ikinci sınıf) sınırsız ve ücretsiz binme hakkına sahip olursunuz. Ayrıntıları aşağıda yazacağım ama şunu kesinlikle belirtmeliyim ki interrail sadece bir bilet değil; bir gezi biçimidir; yoğun, yorucu, stresli ama bir o kadar da müthiş keyifli ve hayatınızda hiçbir zaman unutamayacağınız anıları ve tecrübeleri biriktirebileceğiniz eşi benzeri olmayan bir eylemdir.
IMG-20150601-WA0004Mantık şu; elimizde interrail biletimiz var, Avrupa’dayız, istediğimiz ülke içinde ya da ülkeler arasında ücretsiz seyahat edebiliyoruz. İstediğin yerde bin, istediğin yerde in.

Sürekli yenilenen ve hızlanan yüksek hızlı trenlerle yapılan seyahatlerde çeşitli tren türleri için kısmen rezervasyon ücreti ödemek gerekmektedir. Ama tercih senin; hızlı trene binme zorunluluğun yok. Ben 15 gün boyunca hiç kullanmadım. Normal trenlerle çizmiş olduğumu rotamda seyahatime devam ettim. Bir diğer noktada şu: gece trenleri için yataklı vagon kategorisine bağlı olarak genellikle bir rezervasyon yapmak gerekir. Ben sadece Venedik’ten Münih’e geçerken kullandım bu vagonlu tren. Ekstra ödedeiğim ücret mi; yalnızca 3 Euro.

BİLET TÜRLERİ

InterRail Global Pass bileti Avrupa’nın 30 ülkesinde birden 5 gün ile 1 ay arasında, InterRail Bir Ülke Pass bileti ise seçeceğiniz 30 Avrupa ülkesinden herhangi birisinde 3 ile 8 gün arasında sınırsız indi-bindi ile serbest dolaşım olanağı sağlar.

SÜRESİ NE KADAR?

Interrail Global Pass biletleri yolcunun isteğine bağlı olarak;

-15 günlük geçerlilik süresi içinde 5 günlük (Flexi),
-1 Ay geçerlilik süresi içinde 7 günlük (Flexi),
-1 Ay geçerlilik süresi içinde 10 günlük (Flexi),
-1 Ay geçerlilik süresi içinde 15 günlük (Flexi),
-15 gün sürekli geçerli,
-22 gün sürekli geçerli ve
-1 ay sürekli geçerli olmak üzere 7 farklı şekilde,

Interrail Bir Ülke Pass biletleri ise 1 aylık süre içerisinde 3, 4, 6 ve 8 günlük olarak düzenlenebilmektedir.

***DİKKAT : INTERRAIL BİR ÜLKE PASS bileti yalnızca seçilecek 1 ülke sınırları içinde seyahat olanağı sağlar. 1’den fazla ülkeyi gezmek isteyenler ”Global Pass” bilet almalıdır.

IMAG1028FLEXI SİSTEM NEDİR ?

Daha az seyahat edecekler için ekonomik bir seçenektir. Gezginin belirlediği tarih aralığında InterRail Global Pass biletinde 5, 7, 10 ve 15 gün, InterRail Bir Ülke Pass biletinde ise 3,4,6 ya da 8 gün seyahat etmesine olanak verir.

Örnek 1 :
Global Pass biletlerinde 15 Gün icinde 5 gün geçerli bilet : interrailciye belirleyeceği 15 günlük tarih aralığında ardışık ya da aralıklı olmak üzere toplam ve en çok 5 gün süreyle trenle yolculuk yapma hakkı sağlar.

Örnek 2 :
Bir Ülke Pass, 8 günlük Almanya bileti : Yalnızca Almanya sınırları içerisinde, bilet satın alınırken belirtilen 1 aylık tarih aralığında ardışık ya da aralıklı olmak üzere toplam ve en çok 8 gün trene binme hakkı sağlar. Trenlerin kullanılacağı günler, arka arkaya olabileceği gibi aralıklı da olabilir. Seçilen günler içinde, trenler sınırsızca kullanılabilir.

**Kalkış saati akşam 19.00 ve sonrası olan trenlerde ;
Varış saati sabah 04.00’den önce ise trenin kalktığı günün tarihi,
Varış saati sabah 04.00 sonrasında ise ertesi günün tarihi bilet üzerine yazılır.

IMAG1546NE ZAMAN VE HANGİ ÜLKEDEN BAŞLIYOR?

Başlama tarihini ve ülkeyi siz seçiyorsunuz. Sahip olduğunuz zaman doğrultusunda bir rota çizmenizi öneririm.

İPUCU VE ÖNERİLER

1) Özellikle ilk kez interraile çıkacak gezginler, seyahat süreleri içine maksimum ülkeyi sığdırmaya çalışırlar. Yani çok fazla ülke görme isteği. Bunu sakın yapmayın; hem gezdiğiniz yerlerden hiçbir tat alamazsınız, hem de yorgunluğunuzu maksimum düzeye çıkarırsınız ki; tatiliniz eziyet olmasın. Yazının girişinde de belirtmiştim; 15 günlük macerama 4 ülke ve 11 şehir sığdırdım. İlk büyük maceram olduğu için ve yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı 4 ülke ile sınırlandırdım ama buna rağmen rotanın son şehri olan Amsterdam’ı hakkını vererek gezemedim. Zaman yetmedi 🙁

2) İnterrail ruhunun en önemli olayı düşük bütçe ile bu serüvene çıkmak; tabi bu tamamen size kalmış bir şey; çok paranız var ise 5 yıldızlı otellerde kalabilirsiniz ama ruha aykırı:) Bu maddede konaklamayla ilgili bir önerim olacak. Ben 15 günde sadece 3 kez hostel kullandım; onun harici hep gece yolculuğu yaparak uyku sorununu trenlerde ve tren garlarında çözdüm. Zaten sırt çantanızın yanında mat, çadır, uyku tulumu götüreceksiniz.

3)Sırtçanızın ağırlığı çok önemli; dolayısıyla yanınıza alacağınız gereksiz kıyafetlerden kurtulun.

4)Benim en büyük hatam şu olmuştu; sırt çantama neredeyse hiç konserve vs koymadım; siz bu hatayı yapmayın kesinlikle; konservelerle yemeğe ayıracağınız bütçeyi ciddi anlamda düşüreceksiniz. Dolayısıyla seyahat öncesi çantanıza iyi bir stok yapın. Evet ağırlık yapacak ancak her gün tüketeceğiniz için ağırlık da azalacaktır.

5)Yanınıza kullandığınız ilaçların yanı sıra; ağrı kesici, vitamin, yanık ve soğuklara karşı krem, pişik durumuna karşı pudra vs gibi şeyleri almayı ihmal etmeyin. Kamp malzemeleri de cabası.

6) Bir diğer önemli nokta; ayakkabı ve çanta seçimi. Unutmayın bol bol yürüyeceksiniz; dolayısıyla hafif ve kalın tabanlı bir ayakkabı alın, Decathlon’da her bütçeye uygun kaliteli yürüyüş ayakkabıları bulabilirsiniz. Çanta konusunda ise ben 50′ lik bir çanta aldım; gayet işimi gördü. Bu konuda da Decathlon’u ya da Mercan yokuşundaki dükkanları tavsiye ederim.

7) Yazının içinde de belirttim; tekrar vurgulamak isterim. Amacınız çok ülke çok şehir görmek olmasın; her şehri hakkını vererek gezin; tabi ki bu benim kişisel görüşüm. İnsiyatif tamamen sizde.

8) Ben başlangıçı Roma’dan yapmıştım. Hem vakitten kazanmak hem de bileti erken başlatmamak için seyahatten aylar öncesinde çok uyguna uçak bileti satın aldım. Aerobilet’i kullanın ve takip edin. Çok uyguna biletler bulabilirsiniz. Roma’yı 3,5 gün gezdikten sonra ilk tren yolculuğumu Floransa’ya yaptım ve interrail biletime ilk tarihi yazdım. Ancak yine karar mercii siz olacağınız için dilerseniz yolculuğunuza İstanbul Sirkeci Tren Garı’ndan da başlayabilirsiniz. Ama unutmayın ki interrail bileti süre ve kullanım adeti olan bir uygulamadır (eğer sınırsız seçmezseniz) Ben 10 gün içerisinde 5 gün (Flexi) alarak gayet rahat bir şekilde gezmiştim.

20150602_1215039) Trenlerde bilet kontrolü olur ve binerken biletinize o günün tarihini yazmayı sakın unutmayın (o gün için bir kez yazmanız yeterli); yoksa para cezası yeme ihtimaliniz var. Aklınızda olsun İtalya’da bu uygulamaya çok sık rastlamazsınız ancak yine de tarih yazın. Risk almaya değmez çünkü para cezaları can sıkıcı miktarlarda olabiliyor.

10) Ulaşımla ilgili bir diğer ipucu da şu; İtalya’da asla şehir içi otobüs biletine para vermedik; çünkü kimse bilet kullanmıyor. Öğrendiğimiz kadarıyla zaman zaman memurlar kontrol için aniden otobüse binip bilet soruyorlarmış ve para cezası tabi ki. Ancak bize denk gelmedi. Yapmanız gereken şu; cebinize bir tane bilet koyun; 1,25 Euro civarı. Ama makineye okutmayın. Eğer görevliye denk gelirseniz; bileti gösterin; yabancı olduğunuzu ve bileti makineya okutmanız gerektiğini bilmediğinizi söyleyin. Adamlar İngilizce bilmese de ne demek istediğinizi bir şekilde anlarlar ve yırtarsınız:) Roma, Floransa, Pisa, Venedik’te yaklaşık 9 gün kaldım ve hiç kontrole yakalanmadım. Şanslıydım sanırım.

11) Konaklama için Airbnb ya da kamp alanlarını tercih edin. Özellikle Avrupa’nın büyük şehirlerinde; örneğin Amsterdam’da merkeze çok yakın bir kamp alanı var. Geceliği 10-15 Euro arasında konaklayabiliyorsunuz. Gayet keyifli bir ortam aynı zamanda. Roma’da da Plus Camping’i tercih edin derim. Gecelik 11 Euro’dan çadırda kalmıştık. Ve tabi ki gece trenleri:)

Tecrübelerim doğrultusunda aklıma gele en önemli noktalar bunlar. Her türlü sorularınız için lütfen iletişime geçin.

Unutmayın; hayat yollarda…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here