Bu ay blogda ‘Pabucumun Gezgini‘ olarak Asya’nın altını üstüne getiren gezgin çift Deniz ve İsmail’i ağırladım. Ben sordum sağ olsun; onlar da tüm samimiyetleriyle cevap verdiler. Ortaya da aşağıdaki keyifli sohbet çıktı.

1)Seyahatleriniz öncesinde İsmail ve Deniz’in klasik yaşam öyküsü…

Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir’de yaşıyoruz. Deniz, yıllarca tekstil sektöründe çalıştı ve son birkaç yıldır çalışma hayatına ara verdi. Kendini yeni ülkeler keşfetmeye adadı. İsmail ise yaklaşık 9 yıldır kamuda memur. Yıllık izinlerde ve ücretsiz izinler dahilinde yurt dışına çıkmak en büyük hobisi.

İran Gezisi

2)Yollara düşme fikri ve başlangıç nasıl oldu?

Aslında 2014 yılı bizim için bir dönüm noktası diyebiliriz. Kısa süreli bir ticaret denemesinin başarısızlığının ardından  biraz havamız değişsin diyerek ilk olarak Kosova ve Makedonya ile başladık yurt dışı seyahatlerimize… Gezmek zaten hep hayatımızda olan bir şeydi. Çünkü yolda olma halini seviyorduk. Gittiğimiz yerden daha çok o yolda olma halini hep hayatımız boyunca sevmiştik. O yüzden yollara düşme fikrinin zamanı olarak tam bir başlangıç tarihi söyleyemeyiz. Ama yine 2014 yılında gittiğimiz Tayland gezisi bizi inanılmaz derecede etkiledi ve gezme virüsü dediğimiz o heyecana sanırız bu gezide yakalandık.

Tayland gezisi

3)Neden ‘Pabucumun Gezgini’; özel bir hikayesi var mı bu ismin?

Çok spontane bir isim oldu bizim için… Genelde arkadaşlarımız bize ‘Gezginler nasılsınız, ne yapıyorsunuz’ vb. şekilde hitap ederler. Biz de ‘Ne gezen insanlar var dünyada… 18-20 yıldır yolda olanlar var. Biz olsak olsak pabucumun gezgini oluruz’ diye cevap veriyorduk. Sonra gezdiğimiz yerleri blogda yazma fikrimizi söylediğimizde bloğun ismi ne olacak dediler. İşin komik tarafı o zamana kadar bunu düşünmemiştik. Biz de bloğun ismi de olsa olsa Pabucumun Gezgini olur dedik. O gün bu cevaba gülmüştük ama sonra kulağımıza hoş geldi.

Ve olduk sana Pabucumun Gezgini.

Malezya gezisi

4) 7 ay aralıksız süren bir Asya turu yaptınız. Asya kıtasını seçmenizin özel bir sebebi var mıydı?  Asya’ya dair izlenimleriniz, tavsiyeleriniz ne olur? Özellikle Tayland ve Kamboçya benim de en çok ziyaret etmek istediğim yerler arasında.

2014 yılında gittiğimiz Tayland seyahati bizi olumlu anlamda çok etkiledi. Zaten 7 ay süren Asya seyahatine de bu gezi dönüşü karar verdik. Asya kıtasını seçmemizin en önemli sebebi Tayland’ı çok sevmemiz ve bunun etkisiyle bu bölgedeki diğer ülkelere olan ilgimizin artması. Bizim gibi düşük bütçeyle gezenler için konaklama, yeme-içme ve ulaşımın ucuz oluşu da diğer güçlü nedenler… İnsanlar genelde pek bilmediği yerleri kafasında tehlikeli olarak kodlar. Güneydoğu Asya’da bize oldukça uzak ve pek bilinmeyen yerler. Bu durum insanlarda ‘Acaba güvenli mi?’ endişesini doğuruyor. Ancak şuna emin olabilirsin ki gezgin ya da turist farketmez dünyanın en güvenli seyahat edilebilecek bölgesi Güneydoğu Asya… İklimi, insanların sıcakkanlılığı, oralarda çok farklı milletlerdeki insanlarla tanışma fırsatı ve bizim için en önemlisi turkuaz ve her zaman sıcak suları, eşsiz koyları… Bu yazıyı okuyanlara tavsiyem ise bu bölgeler hala çok ucuz ve hala bakirken cesaretinizi toplayın ve yola çıkın.

Filipinler gezisi

5)Yeni projeler, planlar var mı? Mesela sizi bir gün Antartika’da görebilir miyiz?

Ahahaha… Antartika, olağanüstü olurdu tabii ki… 2017 yılı için Ukrayna ve Avrupa’da bir yere gitmek istiyoruz. Yılın sonuna doğru ise tekrar bir Asya gezimiz olabilir. Daha uzun vadeli planlarımız da var ülkeler de hazır ama zaman belli değil.

6)Sanırım en sık karşılaştığınız sorulardan biridir maliyet konusu. Seyahat masraflarınızı nasıl karşılıyorsunuz.

Sitemizde bununla ilgili ayrıntılı bir yazımız var. Ülkeleri de yazarken orada yaptığımız harcamaları tek tek yazmaya çalışıyoruz. Seyahat masraflarımızı tamamen öz kaynaklarımızla karşıladık. Herhangi bir sponsorumuz olmadı. Bu yüzden sürekli olarak maliyetlerimizi düşürmeye yönelik beyin fırtınası yaptık. Ama seyahatta çok önemli ekipmanlarımızı hediye alanlar oldu.

Filipinler gezisi

7)’En’leriniz var mı? En beğendiğiniz, zorlandığınız şehir, ülke, yemek vs.

En’ler bize en çok sorulan sorulardan sanırım… Tayland, en beğendiğimiz ülke genel itibariyle… Ancak Endonezya da bizi çok etkiledi. İnsanları, ucuzluğu ve doğasıyla bizi oldukça şaşırttı. Tekrar gitmeyi düşündüğümüz ülkeler bunlar… En zorlandığımız ülke , şehirler arası ulaşımıyla ve fakir mutfağıyla Filipinler oldu. İran’da ise dünyanın en sıcakkanlı insanları yaşıyor galiba… Türkiye’nin 70’li yıllardaki haline benzettik. Oradaki deneyimimiz eşsiz…

Malezya gezisi

8)Henüz yola çıkmayanlar için ne söyleyebilirsiniz.

Yola çıkmamak için bahane çok… Ancak yola çıktıktan sonra bu bahanelerin hepsini bir şekilde aşıyorsunuz. En önemli husus uzaklara gitmenin niyetine girmek ve cesaret. Bu varsa imkanları zorlamak size kolay geliyor. Herkesin en merak ettiği maddiyat ise inanın üçüncü planda kalıyor. Bu yüzden hadi bir cesaret…

Sosyal medya hesapları:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here