Bu bölümde her daim yollarda olan, yerinde duramayan, keşfeden, tecrübe eden güzel insanları; her ay bir gezgini misafir edeceğim. İlk isim; benim de çok sıkı takipçisi olduğum, hikayelerini hayranlıkla okuduğum, izlediğim ve geçen hafta Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri isimli kitabı çıkan Mehmet Genç, ROTASIZ SEYYAH.

6 yıldır yollarda olan Mehmet Genç bu kısa süreye 40’dan fazla ülke -artık saymayı bırakmış-, sayısız şehir ve yüzlerce hikaye sığdırmış. Ve tabi ki bu seyahatler hız kesmeden devam ediyor. Gezdikçe de yazıyor, fotoğraflıyor ve kaydediyor bu hikayeleri. Bu tecrübelere rotasızseyyah.com’dan ulaşabilirsiniz. Blog şiddetle tavsiye edilir; zira içinde çok keyifli ve yararlı yazılar bulacaksınız.

rotasız seyyah manzara

Klasik hayat öyküsü

82 doğumlu Mehmet Genç, tüm eğitim öğretim hayatını doğduğu şehir olan Samsun’da tamamlamış. Canlı müzik, çeşitli sanat etkinlikleri, fotoğrafçılık ve teknolojiyle yakından ilgili, Elektronik Bölümü mezunu, IT sektöründe iyi bir firmada çalışmış ve her beyaz yakalı gibi klasik bir hayata sahipmiş; ta ki işinden istifa edip; seyyah olmaya karar verene dek.

rotasiz-seyyah1

Yola düşme fikri ve başlangıç

İlk seyahat tecrübesini 6 yıl çalıştığı firmanın onu yurt dışına göndermesiyle yaşamış. Hong Kong aktarmalı Tayvan yolculuğu; 4-5 saat Hong Kong’u gezmiş ve birkaç hafta da Tayvan’da kalmış. Ona göre hayatının kırılma noktası bu seyahat. Türkiye’ye döndükten birkaç ay sonra radikal bir karar alıp önce işinden istifa etmiş; beraberinde bir diğer uğraşı olan freelance fotoğrafçılığa geri dönmüş ve kendine yetecek parayı biriktirdikten sonra ardı arkası kesilmeyen yol hikayeleri başlamış. 2010 yılından beri seyahat ediyor. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa; 40’dan fazla ülke…

rotasiz-seyyah

Rotasız Seyyah isminin doğuşu

Gezen bilir; bu tadı bir kez aldın mı yerinde durmak zor gelir ve hep yollara atarsın kendini. Rotasız Seyyah’ın durumu da aslında bu ve bu seyahatlerin en büyük özelliği sadece varış ve bitiş noktasının belli olması. Seyahat süresi boyunca nereye gideceğini, ne yapacağını planlamıyor; rotasını tamamen doğaçlama belirliyor. Dolayısıyla bu isim doğmuş ve kendisini Rotasız Seyyah olarak tanımlamaya başlamış Mehmet Genç.

mehmet genc

‘Gezgin’liğin tanımı/anlamı…

Yaptığı işe büyük anlamlar yüklemeyi sevmiyor Mehmet Genç. Gezginliği, onun için büyük önem taşıyan fotoğrafçılığın yan elemanı gibi gördüğünü söylüyor ve devam ediyor; ‘’Kalkıp bin bir zorlukla yerlilerin yaşadığı köylere gidiyorum. Ne için? Oradaki yerlileri gerçekten tanımak ve fotoğraflamak için. Şimdi bu yaptığım şeye gezginlik mi denir bilmiyorum. Ama yaptığım işe öyle büyük anlamlar yüklemeyi sevmiyorum. Takipçilerimden bazen ‘Hayatın anlamını buldun mu?’ tarzında sorular geliyor. Öyle bir amacım hiç olmadı. Tek derdim dünyanın hakkını vererek gezmek. “


Seyahat masrafları: Konaklama/Ulaşım/Yeme içme

Bizzat benim de çevremden sık sık duyduğum sorulardan biri seyahat maliyetleri. Maalesef insanların kafasında yurt dışına çıkmanın çok maliyetli olacağı yönünde bir algı var. İnanın bana Antalya’da 5 yıldızlı otele ödeyeceğiniz paralarla çok rahat yurt dışına, en azından yakın olması sebebiyle Avrupa’ya gidebilirsiniz. Tabi ki maliyet noktasında dikkat etmeniz gereken noktalar var. Rotasız Seyyah’ın da en en çok karşılaştığı soruların başında geliyormuş maliyet konusu.

O, ucuz uçak bileti için kampanyaları takip ediyor ve zaman sorunu olmadığı için en uygun bilet hangi tarihteyse satın alıyor. Bu noktada sizin de tahmin edeceğiniz gibi hafta içi satın alacağınız biletler ciddi anlamda tasarruf yapmanızı sağlayacaktır.

Konaklama konusunda couchsurfing kullanarak ücretsiz konaklıyor ya da hostelleri tercih ediyor Rotasız Seyyah. Ayrıca tercihinizi otelden yana değil hostelden yana kullanın diye de belirtiyor ki hem daha az maliyet, hem daha çok samimiyet ve daha fazla kişiyle tanışma fırsatınız olacak. Doğru söze ne hacet. Benim de tercihim hep hostel olmuştur. Yani otel olayını unutuyoruz.

Ulaşım konusunda da ‘sırt çantalı’nın olmazsa olmazı otostop. Yine Rotasız Seyyah’ın ulaşım konusunda en çok tercih ettiği yöntemlerden. Ambulansa hatta trene bile otostop çekmiş ve başarmış durdurmayı. Sıfır maliyet ve tadına doyamayacağınız muhabbetler. Otostop candır. Unutmayın; çekinmeden deneyin. Bir diğer seçenek de; özellikle Avrupa’da çok sık rastlayacağınız -ciddi anlamda- ucuz uçak biletleri. Örnek verelim Ryan Air, Wizz Air, buralara bir göz atın derim.

En önemli konulardan biri de beslenme. Rotasız Seyyah’ın tercihi ucuz maliyet için esnaf lokantası, fast food ve kaldığı hostel ya da evlerde mutfağı kullanarak yemek pişirmek. Ama önemli olanın ne yediğin değil; karnının doyması olduğunu da belirtiyor.

rotasız seyyah

‘Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri’ kitabı

Dedik ya seyahat beraberinde hikayeyi getirir. Mehmet Genç de, her biri birbirinden bir birinden farklı ve ilginç yol hikayelerini bir araya topladı ve ortaya 400 sayfalık keyifli bir kitap çıktı. Ephesus yayınlarından çıkan kitap bu hafta raflarda yerini aldı. Hatta 2. baskıya koşuyor.

Mehmet Genç kitabın ön sözünde özellikle belirtiyor; işinden istifa edip yollara düşmesiyle birlikte, başından geçen hikayeleri, tanık olduğu hayatları anlatıyor kitapta.  Yani kitapta şu şehirde şu yenir, burada kalınır gibi tavsiyeler yer almıyor.

Özellikle henüz hiç yola düşmeyenlere tavsiye ediyorum bu kitabı; zira Rotasız Seyyah’ı takip edenler, kitabın çıkmasını sabırsızlıkla bekleyen bizler; hikayeleri okumaya başladık bile. Gerçekten çok keyifli; her bir hikayeyi okudukça cesaretinizi toplayıp; yola biraz daha yaklaştığınızı hissedeceksiniz.

Kendisi şu an Amazon’un Başkenti Manaus’ta ve size selamı var…

Sosyal medya hesapları

Facebook

Instagram

Youtube

Twitter

 

 

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here