Darlık Barajı kamp rehberi. Hafta sonu yasaklarının kalkmasıyla birlikte ikinci kampımı Darlık Barajı’nda yaptım. Genelde içinde tesis, tuvalet, market olan yerler, malum son birkaç yılda kampa olan ilginin her geçen gün artmasıyla birlikte tatsızlaşmaya başladı. Kalabalık, gürültü, insan trafiği derken bu tip yerler fena halde popüler oldu. Hal böyle olunca son zamanlarda İstanbul’a yakın, tamamen doğanın içinde, az insan, sıfır tesis bölgeler aramaya başladım ve bir liste oluşturdum.

Listenin başında İstanbul’a 65-70 km uzaklıkta yer alan Darlık Barajı var ve nihayet burayı tecrübe etme fırsatı buldum bu hafta sonu. Bu kampta bana kamp olayına gönül vermiş, birkaç yıldır her fırsatta kamp atan adaşım Gökhan eşlik etti. Bizim için son derece keyifli bir tecrübe oldu. Darlık sonrası rotayı da Sülüklü Göl olarak belirledik bile. Bu yazıda Darlık Barajı’na ait bilgiler ve kamp günlüğümü okuyacaksınız.

İçindekiler

1)Darlık Barajı Gezi Rehberi: Kamp detayları

Genelde kampa eşimle birlikte gittiğim için her seferinde içinde tesis olan yerlere gitmek zorunda kaldık. Kampı çok sevsem de; bu tarz alanlarda kamp yapmak, kalabalık ve gürültüden dolayı son zamanlarda çok keyif vermemeye başlamıştı. Bu sebeple hanımı evde bırakıp tamamen doğanın kalbine attım kendimi ilk fırsatta. Bir gecelik vaktim olduğu için İstanbul’dan çok da uzaklaşmamam gerekiyordu; bu sebeple daha önce planladığım Darlık Barajı’na gitmeye karar verdim.

Darlık’ta kamp yapmak gerçekten çok keyifliydi. Bizim dışımızda birkaç çadır ve günü birlik gelenlerin dışında gerçekten sessiz, sakin bir gün geçirdik.

Tamamen kendini doğaya teslim edip; doğanın içinde uyumak, uyanmak; daha önce hiç bu tarz bir deneyim yaşamayanlar için tedirgin edici olabilir. Ancak şunu söylemeliyim ki; aşağıda belirteceğim birkaç hususa dikkat ederseniz; herhangi bir tehlikeyle karşılaşmadan; huzurlu bir şekilde kampınızı yapabilirsiniz.

Yaklaşık bir saatlik yolculuk sonrası; öğlen 11:00 gibi vardık Darlık Barajı’na. Yarım saatlik keşif sonrası fotoğraflarda gördüğünüz yere kurulup; iş bölümü yaptık Gökhan ile aramızda. Çadır kurulumu, eşyaların yerleştirilmesi, odun toplanması gibi işleri bitirdikten sonra; obayı kurup, kahve keyfine başladık. Birkaç saat dinlendikten sonra; barajda yürüyüş yapıp; keşif ve gözleme devam ettik.

Sonrasında akşam yemeği hazırlıkları; lezzetli sucuk-ekmek şöleni, sayısız çay kahve ve finalde Korucuköy’de teyzelerden aldığımız mısırların közlenip afiyetle yenmesi ve kurbağa sesleri senfonisi eşliğinde mışıl mışıl bir uyku. Bu arada barajda hiçbir şey olmadığı için su, yiyecek gibi ihtiyaçlarınızı kamp öncesi temin etmelisiniz.

Bunlardan keyif alıp, aşırı mutlu olan biri olduğum için ayrıcalıklı hissetmişimdir hep kendimi. Sonuçta en basit ve yalın haliyle anı yaşamak ve hissettiklerimiz, heybemizi dolduran güzel anlardan ibaret değil mi hayat.

Bir kez daha altını çizmek isterim; hayatı boyunca ‘tatil’ kelimesinin sadece ‘her şey dahil konsept otel’den ibaret olduğunu düşünen arkadaşlarım. Bir kez olsun böyle bir deneyim yaşamalısınız. Varsa çocuğunuzla birlikte bir gece de olsa ormanda uyuyup; sabaha kuş sesleriyle uyanmalısınız. Benden söyleme.

2) Darlık Barajı Gezi Rehberi: Yaban hayatı konusunda dikkat etmemiz gereken hususlar

Birçoğumuzun aklındaki en büyük soru işareti ya da ön yargı yaban hayatı, böcek vs gibi konular. Bu sebeplerden ötürü çoğu insan hiç derinlemesine kafa yormadan kamp olayını kafada bitiriyor. Açıkçası bu beni üzüyor, zaten son 20 yılda hızlı bir şekilde doğadan uzaklaştık, uzaklaştırıldık. 2000 sonrası doğan çocuklar, doğa şöyle dursun, tamamen beton binalar arasında tablet, bilgisayarlarla büyüyor. Yazık. Bir nebze de olsa yıkabilirsek duvarları ne mutlu bize.  

Peki kamp sırasında doğada karşılaşabileceğimiz tehlikeler neler ve nasıl önlemler almalıyız. Öncelikle ayı, domuz gibi vahşi hayvanlar; onlar ya da yavruları için tehdit oluşturmuyor ve yaşam alanlarına girmiyorsak, kolay kolay saldırmazlar. Bu hususlara dikkat edip; doğaya ve diğer canlılara karşı saygılı ve dikkatli olursak bir problem yaşamadan kampımızı yapabiliriz.

Bir diğer husus da kamp yapacağımız bölgeyi öncesinde araştırmak. O bölgeye daha önce giden var mı; youtube ya da bloglardan araştırabilir; lokasyon ve popülasyon gibi konularda bilgi edinebilirsiniz. Yine en kritik noktalardan biri de çadırınızın en az 100-150 metre uzağına; var ise çöplerinizi ve koku oluşturabilecek yemeklerinizi sıkı bir poşetin içinde muhafaza edip;  asabiliyorsanız bir ağaca ya da yüksek yere asmak. Son olarak da kamp boyunca yanınızda, boynunuza asacağınız bir düdük bulundurun ve gece ateşinizi olabildiğince diri ve canlı tutun. Zira hayvanlar ateşten korktukları için bulunduğunuz bölgeye yaklaşmayacaklardır. Herhangi bir tehlikeyle karşılaşmanız halinde de düdük çalarak gürültü yapmanız, karşılaştığınız hayvanın korkup, uzaklaşmasına sebep olacaktır.

3) Darlık Barajı Gezi Rehberi: Baraj hakkında bilgiler

Baraj oldukça geniş bir hinterlanda yayılmış olup, Şile’de bulunuyor. 80’lerde yapılan bir tatlı su barajı. Baraj ile birlikte Darlık Köyü sular altında kalmış. Barajda olta balıkçılığı, yürüyüş gibi aktiviteler yapabilirsiniz, bunun dışında ben tercih etmem ama yüzmek isterseniz de ayrı bir keyfi olacaktır barajın; tabi ki dikkatli olmak koşuluyla.

Kesinlikle kafa dinlemelik, bol huzurlu, sakin ve kurbağa sesleri eşliğinde bir kampı vaat ediyor size Darlık. Baraj çok geniş bir alanda olduğu için, alternatif ulaşım yolları mevcut. Bir sonraki kısımda ulaşımı yazdım.

4) Darlık Barajı Gezi Rehberi: Ulaşım

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü sonrası bir saatlik yolculuk ile ulaştık Darlık’a. Baraj çok geniş bir alana yayıldığı için birçok ulaşım noktası mevcut. Biz Korucuköy’e gidip; oradan baraja ulaştık. Şile yolu üzerinden devam edip, Ahmetli sapağından girip tabelaları takip edebilirsiniz.  Sonrasında Korucuköy’e ulaşacaksınız. Yaklaşık bir km sonra baraja varmış olacaksınız.

Minik bir dipnot düşelim buraya; köydeki teyzelerle sohbet edip; domates, biber, köy ekmeği, mısır satın aldık. Onların da lezzeti bir başkaydı, tavsiye ederim.

Ben alçak bir araçla gittiğim için risk alıp çok fazla mesafe kat etmedim barajda ancak motosiklet ya da yüksek bir araç ile gelirseniz hiç kimsenin olmadığı yerlere de ulaşabilirsiniz. Biz yaklaşık baraj içinde birkaç saat yürüyüp, keşif yaptık. Tamamen bakir yerler mevcut, aklınızda olsun.

Genel olarak Darlık Barajı bir kez daha gidip; kamp atacağım bir yer ve deneyim oldu. Hatta olta balıkçılığı tutkunu olan babamı getireceğim bir dahaki sefere. Sanırım baba oğul keyifli bir kamp olur.

Bu yazımı beğendiyseniz sizi İğneada kamp rehberimize alalım.

Sevgiyle ve doğayla kalın.

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here