Mersin gezi rehberi. Adana’ya kadar gelmişken Mersin’e uğramazsak, bir yörük kahvaltısı, bir tantuniye düşmezsek olmaz dedik. Mersin’den başladık lezzet turumuza.

Cumartesi sabaha karşı Atatürk Havalimanı’ndan 1 saat 5 dakikalık uçuşla Adana Şakirpaşa Havaalanı’na indik. Sabahın 4’ünde Adana’daydık. Önceden kiraladığımız arabayı teslim alıp; planımız dahilinde ilk durak olan Mersin’e doğru yola çıktık.

İçindekiler

1)Mersin Gezi Rehberi: Mersin’in Tarihi ve Yapısı

Tarihi M.Ö. 6000’lere kadar uzanan Mersin, geçmişte olduğu gibi günümüzde de Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biridir. Silifke, Tarsus başta olmak üzere toplamda 9 ilçeye sahip. Nüfusu 2 milyon civarındadır.

2)Mersin Gezi Rehberi: Mersin Gezilecek yerler

2.1) Silifke – Yörük kahvaltısı

Öncelik tabi ki Silifke’de yer alan Narlıkuyu’daki meşhur yörük çadırı kahvaltısıydı. Adana-Mersin birkaç saatlik yolculuğun ardından ilk adresimiz olan Narlıkuyu, İkram Kafeterya’ya vardık. Kişi başı 25 TL verip, sınırsız çayı, gözlemesi, bilumum çeşit reçeli ve tabi ki meşhur sıkmasıyla yol yorgunluğunu atıp yeniden hayata dönüyoruz. Mekanın lezzetlerinin yanı sıra, manzaradan da bahsetmemek olmaz.

 Mersin gezi rehberi
Mersin gezi rehberi

2.2)Astım Mağarası

Sonrasında yörük çadırlarının olduğu yere 2-3 dakikalık bir mesafede yer alan Astım Mağarası’na varıyoruz. Mağaraya dik merdivenler ile inip 200-250 metrelik bir hat boyunca geziyorsunuz. Tarihi 3. Jeolojik döneme kadar dayanan mağaranın astım hastalarına iyi geldiği söyleniyor. Gerçekten de farklı bir havası atmosferi var mağaranın. Görmeye değer. Giriş 5 TL.

Mersin gezi rehberi
Mersin gezi rehberi

2.3)Cennet-Cehennem Çukurları

Mağaradan sonra yine birkaç dakikalık mesafe sonrası meşhur ve bir o kadar ilginç Cennet Cehennem Çukurları’na geliyoruz. Yan yana iki ilginç çökük, çukur, obruk düşünün; biri 70 diğeri 128 metre derinliğinde. Cehennem çukuruna şeklinden dolayı inmek imkanısz; ancak profesyonel ekipman ile inebilirsiniz. Efsaneye göre Zeus, Yüz Başlı Ejderha Typhon’u bir kavgada yendikten sonra Cehennem Çukuru’nda hapsetmiş. Cennet Çukuru ise 452 basamaklı bir merdiven ile inilen, içinde V. Yüzyıldan kalma bir kilisenin olduğu diğer yapı. Giriş 15 TL.

Mersin gezi rehberi
Mersin gezi rehberi

2.4)Mersin Kız Kalesi

Cennet-Cehennem Çukurları’nı gezdikten sonra Narlıkuyu’dan ayrılıp; Mersin’deki son durağımız olan Kız Kalesi’ne varıyoruz. Kale, sahile 200 metre açıkta; dolayısıyla eğer bir tekne kiralamadıysanız ancak sahilden seyredebiliyorsunuz kaleyi. Kale hakkındaki en bilindik efsane şöyle; kral falda kızının bir yılan tarafından sokularak öldürüleceğini görmüş ve kızını korumak için bu kaleyi yaptırarak, kızını ve hizmetçilerini bu kaleye hapsetmiş. Ancak kız, saraydan gönderilen üzüm sepetinin içinden çıkan yılan tarafından sokularak öldürülmüş.

Mersin gezi rehberi
Mersin gezi rehberi

3)Mersin Gezi Rehberi: Mersin’de Ne Yenir-Mersin Lezzetleri

Memoş Tantuni, Mersin deyince ilk akla gelen duraklardan biri. Ancak bizim tercihimiz farklı bir yer oldu. Mersin’e gelmişken Mersinli dostları görmemek olmaz deyip, Çağlar ile buluştuk ve Mezitli’de yer alan Biber Tantuni’ye götürdü bizi. Gerçekten iyiydi; tavsiye ediyorum.

Mersin gezi rehberi
Mersin gezi rehberi

Tantuni dışında yukarıda da bahsettiğimiz meşhur Yörük kahvaltısı. Kesinlikle denemelisiniz. Kahvaltıyı yaptık, tantuniyi de yedik, sıra geldi tatlıya. Cömert Mersin mutfağının tatlıları da adından fazlasıyla söz ettiriyor. Bunlardan ilki cezerye. Hiç sevmeyen arkadaşlarım da var. Ancak ben yerim, cezerye iyidir. Benden söylemesi. Bir diğer lezzet de Kerebiç ama biz o kadar yedik ki maalesef Kerebiç deneme fırsatımız olmadı. Affola. Detaylı Mersin mutfağı için de sizi böyle alalım.

Mersin’i kısa da olsa gezmiş, tecrübe etmiş olduk. Mersin sonrası Adana’ya doğru devam ettik. Adana gezi rehberi için tık tık.

5 COMMENTS

  1. Hiç gitme fırsatım olmamıştı ancak planlarım arasına aldım Mersin’i. Sanırım tantuni iççin bile gidilebilir. Güzel paylaşımolmuş teşekkürler

  2. Yemek gezmenin önüne geçmiş.Rehbersiz gezi için :’keşke bir rehberle hem yemek hem gezmek’ deseydiniz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here