Karagöl gezi rehberi. Bu kez sizleri Karadeniz’in en doğusu; yeryüzündeki başka bir cennet; Artvin’de yer alan Borçka Karagöl Tabiat Parkı’na götüreceğim.  Hiç gitmeseniz de duymuşsunuzdur; Artvin’de iki Karagöl var; biri Borçka, diğeri Şavşat’ta yer alıyor. Ben size Borçka Karagöl’ü anlatacağım. Tabi bu güzellikleri ne kadar anlatabilirsem kelimelerle.

Öncelikle kısaca Artvin’den bahsedelim. Tarihi mö 3000’li yıllara kadar uzanan Artvin; engebeli arazi şartları ve coğrafyasına rağmen; barındırdığı yapılar, zengin fauna ve endemik bitki türleriyle  Karadeniz’in bir başka doğal harikasıdır. Yolunuz düşerse yaylara çıkıp yeşile doyabilir, Türkiye’nin en yüksek Atatürk heykelinin bulunduğu Atatepe’de Artvin’i kuş bakışı seyredebilir, Karadeniz ve Gürcü mutfaklarının en leziz yemeklerini tadabilirsiniz. Benden söylemesi.

Karagöl Gezi Rehberi
Karagöl Gezi Rehberi

İçindekiler

1)Karagöl Gezi Rehberi: BORÇKA KARAGÖL

Yazının başında da belirttiğim gibi, Artvin’de iki adet Karagöl var; Borçka ve Şavşat ilçelerinde yer alıyorlar. Bu yazıda Borçka’da yer alan Kaynarca Köyü’ne bağlı Karagöl’ü okuyacaksınız.

Karagöl Gezi Rehberi
Karagöl Gezi Rehberi

2)Karagöl Gezi Rehberi: ULAŞIM

Öncelikle ulaşımdan bahsedelim. Borçka Karagöl, Artvin merkeze 60 km, Borçka’ya 25 km uzaklıktadır. Yolun büyük bir kısmı asfalt olduğu için rahatça çıkabiliyorsunuz. Sizi yemyeşil bir güzergah bekliyor. Özellikle son 5-6 km parke taşlarla döşenmiş, her iki tarafınızda da ağaçların yer aldığı bir rota. Muhtemelen yol üzerinde durup fotoğraf çekeceksiniz. Zira biz birkaç kez durduk.

Bir de şansımıza hafif sis vardı. Tadından yenmez kareler yakaladık. Bu arada aklınızda olsun; ben gitmedim ancak Şavşat Karagöl’e ulaşımın daha zor olduğunu söyledi arkadaşlarım.

Karagöl Gezi Rehberi
Karagöl Gezi Rehberi

3)Karagöl Gezi Rehberi: TARİHİ VE YAPISI

1800’lü yıllarda tektonik hareketler sonucunda meydana gelen Karagöl, deniz seviyesinin yaklaşık 1450 metre üzerinde yer alır. Klaskur Yaylası’nda yer alan tepeden meydana geen toprak kayması sonucu yine aynı isimle anılan Klaskur Dere’sinin ağzı kapanmış ve sonucunda Karagöl oluşmuş.

Günümüze kadar bozulmadan, insanoğlunun ‘beton sevgisine’ kurban gitmeden ve orijinal dokusunu koruyarak gelebilmiş Karagöl, umarız bu şekilde de kalır. Etrafında yer alan çeşitli ağaç ve bitkilerin yer aldığı sık orman yapısı ile birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Gerçekten el değmemiş bir saklı cennet.

Karagöl Gezi Rehberi
Karagöl Gezi Rehberi

4)Karagöl Gezi Rehberi: KARAGÖL’DE YAPABİLECEĞİNİZ AKTİVİTELER

Öncelikli şunu belirteyim oraya gidip göl kenarından sadece manzarayı seyretmek bile büyük keyif veriyor. Gerçekten özel bir yer Karagöl. Manzarayı seyrettiniz, sonrasında sandal kiralayıp gölde kürek çekebilirsiniz. Gölün etrafında yürüyüş parkuru mevcut. Keyifli bir yürüyüş yapabilir, ayrıca güzel kareler yakalayabilirsiniz. Tek sorun; eğer benim gibi kalabalıkları pek sevmiyorsanız, birazcık can sıkıcı bir durumun içinde bulabilirsiniz kendinizi. Her geçen gün popülerliği artan Karagöl’de özellikle yaz mevsiminde hafta sonu ciddi bir kalabalık oluyor.

Karagöl Gezi Rehberi
Karagöl Gezi Rehberi

5)Karagöl Gezi Rehberi: KONAKLAMA / YEME İÇME

Kesinlikle kamp kurmanızı tavsiye ediyorum. Gölü seyretmek için çıktığınız minik bir iskele var. Bu iskelenin tam karşısında 6-7 tane çadır görmüştüm. Tamamen doğanın içinde, yemyeşil ve sessiz sakin bir kamp olanağı bulabilirsiniz. Keyifli bir deneyim olacaktır. Önceliğiniz bu olsun. Bu seçenek dışında yol üzerinde pansiyonlar mevcut.

Yemek konusunda da tabiat parkının içinde işletilen bir restaurant var. Biz sadece kahve içmiştik ancak köfte ekmek, tost vb şeyler de mevcut.

Giriş için yanlış hatırlamıyorsam 10 TL ödedim. Şahsi aracımla gittim. Motosiklet, minibüs için farklı bir ücret tarifesi var. Bayram ya da benzeri yoğun bir dönemde gitmeniz durumunda içeride yer alan otoparkta yer konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Umarım Karagöl hep bu doğal yapısını korur, umarım imar zırvalıklarıyla Karagöl’ün adını birarada duymayız.

İlk fırsatta gidip görmeniz dileğiyle.  

Bu yazımı beğendiyseniz; sizi bir de Artvin-Maçahel’e doğru götürelim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here